Begin juni 2024 ging de 25ste vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer door in Utrecht. Voor de 13e keer werd in het kader van deze beurs de FGNoviteitenprijs uitgereikt. Deze prijs wilt nieuwe oplossingen in Nederland en Vlaanderen ondersteunen die bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame werkbeleving en werkomgeving.

Voor de jury waren er vijf beoordelingscriteria:

  • Facilitair: Toegevoegde waarde voor facilitair management
  • Maatschappelijk: Inspelen op brede maatschappelijke ontwikkelingen
  • Circulair: Hergebruik van grondstoffen
  • Duurzaam: Bijdragen aan People planet profit
  • Noviteit: Unieke vernieuwing

Vanuit de meer dan 200 standhouders op de beurs werden 30 vernieuwingen ingestuurd waaruit 5 inzendingen werden genomineerd door een gespecialiseerde vakjury. Uiteindelijk was de jury unaniem van mening dat de FGNoviteitenprijs 2024 moest toegekend worden aan het Hasselts bedrijf 2smart2waste.

Een grote bekommernis in private en professionele omgevingen is het bio-afval. Dit afval van groenten, fruit, brood, deegwaren, vlees en vis leidt tot onaangename geuren en trekt ongedierte aan. De eisen voor afvalinzameling worden steeds hoger. Sinds dit jaar is het sorteren van bio-afval verplicht. Dit zorgt voor hoge verwerkingskosten en extra containers die ruimte in beslag nemen.

Het bedrijf 2Smart2Waste brengt een 'stalen maag' op de markt die rechtstreeks in de keuken geplaatst wordt. Deze Bio-Digester zet een volledig natuurlijk proces met water, zuurstof en enzymen in gang zodat het keukenafval binnen 8 tot 24u wordt omgezet tot grijs water. Dit restwater kan direct geloosd worden in het riool waar het vervolgens een tweede leven krijgt.